szerda 16:30-18:00

A műhelyről

A Python programozási nyelv 30 éve jelent meg, és ma már a 3 leggyakrabban használt programozási nyelv egyike. A Pythonban írt programok gyorsan, könnyen írhatók – akár képernyőre, akár robotra készülnek. A műhelyünk alapját adó, nemzetközi tapasztalatok alapján kidolgozott robotprogramozási tananyagok izgalmas kihívásokon keresztül vezetik be a résztvevőket az új programozási fogalmakba, Python nyelvi ismeretekbe. Az egymásra épülő feladatok logikusan ismertetik meg a diákokkal a Python nyelv általános alapfogalmait, a már használt programozási fogalmakban rejlő új lehetőségeket, segítik megérteni és gyakorlatban elsajátítani az objektum orientált programozás sajátosságait. 

A foglalkozás-sorozat első kihívásai a blokkprogramozásról való gördülékeny átállást és egyben a folyamatos elmélyülést is segítik az új nyelvbe. 

Az ArTeC 2.0 és micro:bit robot készletekből a gyakorlati életből vett modelleket, automatizálási rendszereket építenek és programoznak, az intelino smart train programozásával a közlekedésirányításba kóstolhatnak bele a műhely résztvevői.

A gyakorlatorientált foglalkozásokon mindenki az Abacusan Stúdió egyéni tanulási utakat támogató módszertanával, szakembereivel fejlődhet.

Milyen eszközöket használunk?

Japán piacvezető oktatójáték forgalmazójának újgenerációs robotika eszköze. Az Arduino alaplapot egy micro:bit vezérlővel bővítvette az ArTeC. Több beépített érzékelőt tartalmaz a programozható tégla, és egyben a micro:bit révén egy 5*5-öt RGB LED-mátrixot is. A fejlesztések révén már 10 program tárolására, valamint a blokkos környezetben megírt program mellett Pythonban írt kód olvasására is alkalmas a robot. Az ArTeC Blocks konstrukciós készletelemek és egyéb ArTeC érzékelők kompatibilisek ezzel a változattal.

Milyen kompetenciákat fejlesztünk?

A robotok építése a résztvevők kreativitását, fizikai-műszaki ismereteit, térérzékelését fejleszti. Az ipari, közlekedésirányítási, környezeti mérési projektek a természettudományos, mérnöki ismereteket gazdagítják, az információ gyűjtésének, szintetizálásának képességét fejlesztik.

A programozás logikai, szintetizáló, algoritmizáló képességüket, analógiás gondolkodásukat, programozási ismereteiket fejleszti a műhelymunka során. Megismerik az objektum orientált nyelvek sajátosságait, elsajátítják a Python szintaktikáját, megtanulnak saját könyvtárakat, osztályokat, metódusokat írni és használni.

Jelentkezés