Milyen érdekességeket találtunk a londoni Bett Show-n?

A Bett Show óriási kínálatából mi egyrészt a „kölyök mérnökök” számára érdekes robotikai, elektronikai oktatójátékokra, eszközökre, kísérletekre, másrészt a matematika és a természettudományok oktatásában vagy akár az anyanyelvi kompetenciák fejlesztésében használható programokra, gyűjteményekre voltunk kíváncsiak.

Ezek a programok természetesen nyelv függőek, de (főleg a matematika terén) találtunk jól használható, univerzálisan érthető, vagy akár magyarul (!) is tudó programot.

A sok, gamifikációt is eszközül hívó matematikai portál közül a www.matific.com címen találhatót találtuMatifick a legjobbnak. Ez az oldal az egyes országok tanterveihez igazodva megtervezett kedves, szórakoztató, játékos, interaktív feladatokkal segíti a gyermekek fejlődését. A program lehetőséget ad arra, hogy a feladatbankból a tanár a gyerekek egyéni igényeinek, tanulási útjainak megfelelően állítson össze feladatsorokat. A gyártók tájékoztatása szerint már folynak tárgyalások a magyar tantervi igényekhez igazított verzió kialakításáról – izgatottan várjuk, addig is jó csemegézést!

A természettudományok tanításához egy jól használható (bár angolKépkivágás nyelvű) gyűjteményt emelnénk ki: a https://www.stem.org.uk/resources oldalon rövid, ingyenes regisztráció után rengeteg, természettudományokkal kapcsolatos forráshoz juthatunk hozzá – ötletek, óravázlatok, tanulói feladatlapok, makett sablonok, stb.

A „kölyök mérnökök” számára rengeteg eszközt kínált a Bett.

Rengeteg kedves robotot láttunk, amelyek célja az 5-10 éves korosztály algoritmikus gondolkozásának megalapozása, a gyerekek motiválása, a technika iránti érdeklődésük felébresztése. Ezekről a robotokról részletes beszámolót írt Aknai Dóra Orsolya 

A sok, hardver közeli eszköz közül egy olyan robotika készletet szeretnénk meghonosítani, amely okoseszközön, PLC programozáshoz hasonló módon programozható. Érdekessége, hogy a működés során a programozási felületen folyamatosan nyomon követhetjük az érzékelők mért értékeit és a motorok működését.

IMG_20180125_153343 IMG_20180125_153538

Örömmel fedeztünk fel egy olyan játékot, amely az elektronika alapjaiba, a logikai kapuk világába vezeti be a gyermekeket. A könnyen építhető, az áramkört a kockák felületén kirajzoló készletek és a bennük foglalt projektötletek segítségével riasztót, forgalomirányító rendszert de akár mozgó robotot is tervezhetnek és építhetnek a „kölyök mérnökök”

       Képkivágás2                            

Legfontosabb partnerünk, a japán ArTeC cég is kiállította robotika és STEM taneszközeit. Nagy érdeklődés fogadta bemutatójukat Európa számos országából, így számunkra is újabb partnerségi lehetőségek nyílnak a jövőben. Az ArTeC újdonságairól, közös terveinkről egy külön posztban olvashatnak az érdeklődők.

Beszámolónk végén álljon itt egy fénykép, amelyen a Bett igazi „meghekkelése” látható: ebben a szabadtéri játékban nem volt semmi digitális, de volt variálhatóság, tervezés, kísérletezés és tapasztalati tanulás 🙂

IMG_20180125_151942 IMG_20180125_151900