A 4 dimenzió technikája – verseny szabályzat

A négy dimenzió technikája egy országos, 4+1 fordulós, technika vetélkedő. Célja, hogy a résztvevők a technika, a tervezés, a makettezés, „barkácsolás” köréből, játékos egymást követő projektek formájában mérjék össze ismereteiket, alkotókészségüket, miközben történelmi, társadalmi ismereteiket is gazdagítják.

A verseny során az izgalmas, játékos feladatok megoldása, a könyvtári és internetes kutató-gyűjtő munka, a tervezés-építés-tesztelés mellett a csoportmunka,- a feladatmegosztás, a közös munkavégzés kompetenciáit is fejleszthetik a versenyzők.

A különböző témaköröknek köszönhetően a más-más érdeklődésű gyermekek mind megtalálhatják a számukra izgalmas, élvezetes feladatokat, s valamennyiük közös munkájaként küldhetik be a feladatsorok megoldásait.

 

Ismerkedjetek a bennünket körülvevő, közeli és távoli, apró és óriási világ mérnöki tudományaival, a technika, az ipar felfedezéseivel, a gépekkel, szerkezetekkel és gépezetekkel! Építsétek meg, modellezzétek működő modellekkel az egyes dimenziók technikai vívmányait!

A verseny részei

A verseny első 4 fordulója internetes, levelezős. Az egyes fordulók témaköre – a dimenziókat kissé átértelmezve – fordulónként: 1. Közel-parányi, 2. Távol-óriási, 3. Lent, 4. Fent. Ezekkel a dimenziókkal kapcsolatban hívjuk a technika megismerésére, modellezésére a csapatokat. A feladatlapok az ABACUSAN Stúdió portáljáról (http://abacusan.hu) tölthetők le, a feladatok megvalósítását leírással, fotókkal és videofelvétellel kell dokumentálni. A felvételeket a feladatban megadott webhelyre kell feltölteni. A verseny során bármilyen anyag, építő készlet használható.

Az 5. forduló egy játékos, GPS-es „kincskereső”, szabadtéri forduló, amelynek során a feladatok szorosan kapcsolódnak az előző 4 forduló témaköreihez.

Korcsoportok

A vetélkedő 3 korosztály számára kerül meghirdetésre:

  1. 3-4. osztályosok,
  2. 5-6. osztályosok,
  3. 7-8. osztályosok,

Jelentkezés

A vetélkedőre a verseny honlapján található jelentkezési lapon lehet jelentkezni a csapat nevével, a résztvevők nevével, iskolájuk és felkészítő tanáruk megjelölésével legkésőbb 2017.02.12-ig!

A jelentkezési lap mellékletét képező szülői nyilatkozatokat legkésőbb az 1. forduló megoldásaival egy időben kell beküldeni postai úton a következő címre: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest Klapka u. 47.

Nevezési díj:

A versenyre nevezés támogatóinknak köszönhetően ingyenes!

Fordulók és beküldési határidők

A verseny első 4 fordulója internetes, „levelezős”.

A feladatok az Abacusan Stúdió portálján (http://abacusan.hu) olvashatók, a feladatok megvalósítását leírással, fotókkal és videofelvétellel kell dokumentálni. A felvételeket a feladatban megadott webhelyre kell feltölteni.

A csapatokat eredményeikről és a verseny állásáról e-mailben értesítjük.

A verseny 2017. február első felében kezdődik. Az egyes fordulók feladatlapjainak megjelenéséről e-mailben értesítjük a csapatokat.

A döntőre 2017. május második felében kerül sor.

Az 5. forduló egy játékos, GPS-es „kincskereső”, szabadtéri forduló, amelynek során a feladatok szorosan kapcsolódnak az előző 4 forduló témaköreihez.

Értékelés, sorrend

Az egyes fordulók sorrendje a feladat megoldására kapott pontszámok alapján alakul ki. Az azonos pontszámú megoldások közül a hamarabb feltöltött kerül előrébb a rangsorban. Az értékelést mérnökökből,, a területen működő cégek szakembereiből és tudománytörténészekből álló bizottság végzi.

Az értékelésnél a feldolgozott, összegyűjtött információk mennyisége és minősége, a technikai és programozási kivitelezés, a projekt szöveges ismertetése és a videodokumentáción látható működés szempontjai szerint értékel a bizottság.

A 4 projekt feladat után korosztályonként az összesítésben legjobb 6 csapat kerül be a döntő fordulóba, amelyre május második felében kerül sor Budapesten.

 A végeredmény a 4 projekt feladat és a döntő során szerzett pontok összesítése nyomán alakul ki.

 

Az értékelő bizottság mellett közönségszavazásra is bocsátjuk a pályaműveket.

Díjazás

Minden olyan csapat, aki mind a négy levelezős fordulót teljesíti, a versenyen való eredményes részvételt igazoló emléklapot kap, amelyet postán küldünk el.

A döntőbe jutott korosztályonként 6 csapat ismereteiket bővítő könyv vagy eszköz jutalomban részesül. Tanáraik munkáját testi-lelki feltöltődésüket segítő ajándékokkal jutalmazzuk.

Korosztályonként az első 3 helyezést elnyert csapatok tagjai kedvezményes táborozási lehetőséget nyernek az ABACUSAN Stúdió 2017. nyári tehetségtáboraiba.

A kedvezmények mértéke:

  1. helyezett és közönségdíjas:            20.000 Ft
  2. helyezett:                                                15.000 Ft
  3. helyezett:                                                10.000 Ft

Információ:

web: abacusan.hu,    facebook.com/abacusan

e-mail: verseny@abacusan.hu