Tervezzünk élhetőbb világot! – robotika tehetséggondozó tábor 10-16 éveseknek

2021. július végén rendeztük meg a Giving Hungary Alapítvány és az Abacusan Stúdió együttműködésében hagyományos nyári STEM táborunkat.

A tábor megvalósítását a Nemzeti Tehetség Program támogatta (NTP-TÁB-20-0176)

Idei témánk az ember és természet együttélése, a jövő városa, az élhető városi környezet volt. Ezt a témát jártuk körül robotika és animációs foglalkozásokkal, fiatal biológussal, építésszel folytatott beszélgetésekkel, ötletbörzékkel, kreatív és játékos foglalkozásokkal.

A táborozók több korosztályt képviseltek és különböző előismeretekkel rendelkeztek. Ennek megfelelően több csoportban dolgoztak – a táborban közreműködő pedagógusok, ifik és egyéb szakemberek segítségével mindenki a maga szintjének, érdeklődésének megfelelő tevékenységekkel járult hozzá a téma feldolgozásához, a mi jövőbeli városunk felépítéséhez.

A tábor 8 napja alatt felépültek épületek lifttel, zöld falakkal, helikopter leszálló pályákkal, elkészültek daruk, amelyek az építkezéseken dolgoznak. A gyerekek megtervezték a város közlekedését – 2 és 4 kerekű, önvezető és távirányítós autók, magasvasút, köztisztasági járművek népesítették be a város utcáit. Nem feledkeztek meg a szórakozásról: zenélő robot, buli limuzin és még játékterem is készült!

A foglalkozásokon sok szó esett a környezeti erőforrások hasznosításáról, az élelmezésről és a környezetvédelemről is. Animáció készült egy geotermikus-, víz- és szélenergiával működő város mindennapjairól, robotok modellezték a szél- és vízerőmű működését, gát duzzasztotta a folyó vizét, automatikus mérőműszerekkel (talaj nedvesség, hőmérséklet, fény) felszerelt üvegház épült a zöldség- és virágtermeléshez, az utcákat mozgásérzékelős takarékos lámpasor világította meg.

A táborozók, miközben megalkották városuk elemeit, robotot és mobil applikációt programoztak több féle blokkos és szöveges programozási környezetben, több féle mikrovezérlővel felszerelt robottal ismerkedtek meg, internetes kutatást folytattak már létező megoldások iránt, megimerkedtek az animáció készítés alapjaival, betekintést kaphattak a modern környzettudatos építészet nemzetközi trendjeibe, internetbiztonsági foglalkozson vehettek részt

Nem maradt el persze a sok szabadtéri játék, mozgás sem. A nagy hőségben több alkalommal is a közeli tó strandján kerestünk enyhülést, de nem maradtak el a számháború, az egyéb sportprogramok, a szórakoztató esti programok sem. Bejártuk a tábornak otthont adó települést és GPS-es kincskereső kirándulást tettünk a közeli Szentendrére.

Tartalmas, élményekben, alkotásban, barátságokban gazdag 8 napot töltöttünk együtt!

Köszönjük a Giving Hungary Alapítvány és a Nemzeti Tehetség Program támogatását.