Robotokkal a Holdra!

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Giving Hungary Alapítvány és az Abacusan Stúdió együttműködésében valósult meg 2019 nyári tehetséggondozó táborunk.

Táborunk célja az volt, hogy a résztvevő, robotika, programozás iránt érdeklődő gyerekek számára olyan, tartalmas, szellemi kihívásokkal teli nyári tehetséggondozó- és élményprogramot kínáljunk, amely fejleszti erős oldalukat, kreativitásukat, szintetizáló készségüket, interperszonális készségeiket – ugyanakkor a nyaralás, a játék és a természet közelségének lazító élményével segíti feltöltődésüket.

A tábor központi témája a robotika és a programozás, fizika, elektronika, amelyeket a Holdra szállás évfordulójához kapcsolódva dolgoztunk fel. A táborozók űrkutatással kapcsolatos projekteken dolgozva valós műszaki megoldásokat modelleztek robotikai eszközökkel. Az alkalmazott projektmódszer, a differenciált tematika biztosította, hogy a különböző életkorú gyermekek számára egyformán hasznos volt a tábor.

A részt vevő gyermekek robotikai és programozási ismeretei bővültek, lehetőségük volt több napon át tartó projekteken team-ben dolgozva, valós problémákra fejleszteni megoldást. A résztvevők a Holdra szállás 50. évfordulójához illeszkedő témájú projekteken dolgoztak, amelyek érintették a fizika, csillagászat témakörét éppúgy, mint az űrkutatás során felmerülő mechanikai, programozási, robotikai problémákat. Ezeket a témákat élménytnulással közelítettük meg – a robotika mellett volt csillagles, hőlégballon felengedés, sőt a táborozók elkészítették saját Pioneer-táblájukat is.

A résztvevők élvezték a projektmunkát, a párhuzamos, különböző előismereteiknek megfelelő szinteken megvalósított szakmai programokat. Az egyes csoportok nem különültek el egymástól, hanem együttműködtek, figyelemmel kísérték egymás munkáját. Örömmel láttuk, hogy a tapasztaltabbak/nagyobbak segítették az újakat/fiatalabbakat. Elismerték egymás munkáját, a különböző csoportok produktumait a projektzáráskor egy közös egységbe szervezték.

A tábor megvalósulását a Nemzeti Tehetség Program az NTP-TÁB-19-0070 azonosítójú pályázati projekt keretében támogatta.