Szakmai fejlesztés a Nemzeti Tehetség Program keretében

Stúdiónk izgalmas szakmai kísérletben, fejlesztésben vett részt a 2013/14-es tanév során.

A Tikkun Olám Magyarország Közhasznú Alapítvány a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósított „Külföldi jó gyakorlat a robotika oktatásban” című projektjében az ABACUSAN Stúdió szakmai megvalósítóként működött közre.

A projekt a Nemzeti Tehetség Program NTP-MTI-13 „A matematikai, a természettudományos és a műszaki, informatikai kompetenciák, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben” című pályázati kiírása keretében, a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával valósult meg. A projekt azonosítója NTP – MTI – 13 – 0175 volt.

emet-logo-negyzet-szimpla kozelet_emberi_eroforrasok_miniszteriuma2-340x190 nemzeti_tehetseg_program ofi_logo

A projekt célja a kiemelkedő szinten működő izraeli robotika oktatási és tehetséggondozási program megismerése, adaptálása volt. Munkatársaink három izraeli iskolával és egy robotika táborokat rendező szervezettel vették fel a kapcsolatot. Megismerhettük foglalkozásaik fő célkitűzéseit, tematikáját, összevethettük saját eddigi gyakorlatunkkal (szakkörök, táborok, versenyek), tapasztalatainkkal. A szakmai konzultációk során nyert információk valamint a hazai gyakorlat és a Nemzeti Tehetség Program célkitűzéseinek összevetése nyomán kialakítottunk egy 30 órás szakkör-sorozat alapját képező tematikát, amelyet azután a tanév tavaszi hónapjaiban pilot program keretében ki is próbáltunk.

NTP-MTI-13-0175 - Szakköri munka (6)                              NTP-MTI-13-0175 - Szakköri munka (4)

A részt vevő gyermekek nagy lelkesedéssel vettek részt az újszerű tematikájú foglalkozásokon, megismerték a tervezés-megvalósítás-tesztelés izgalmas folyamatát, építettek, programoztak, versengtek.

NTP-MTI-13-0175 -Programzáró verseny-5-Értékelés

A folyamat természetesen nem ért véget a tanév végével. Az Abacusan Stúdió nyári robotika tehetségtáborában további, a projekt során nyert ötleteket valósítunk meg a táborozókkal, és a 2014/15-ös tanév szakköri és verseny tematikájában is megjelennek a projekt során kidolgozott, adaptált elemek.

DSCF9666

Bízunk abban, hogy a projekt során kialakított együttműködéseket a következő években elmélyíthetjük, és egy hosszú távú, gazdag, sok gyermeket elérő programot valósíthatunk meg.

2014. június 30.