A 2014/15. évi “Bábel” idegen nyelvi levelezős verseny

A 2014/15. tanévben ismét megrendeztük – immár hagyományosan – a Bábel – idegen nyelvi komplex levelezős versenyünket.

Ebben az évben az ABACUSAN Bajnokság központi témájához, a 4 égtájhoz, valamint a Fény Nemzetközi Éve kezdeményezéshez  kapcsolódtak a feladatok.

Az egyes fordulók során a versenyzők a 4 égtájat járták be, megismerve földrajzukat, történelmüket, kultúrájukat, híres embereiket, nevezetességeiket  – és fényeiket.

A feladatok komoly kutató munkát, csapatmunkát igényeltek, egyszerre mérték a versenyzők idegen nyelvi ismereteit, szövegértését, szövegalkotási készségét, fantáziáját, de a rejtvények kedvelői is kihívást találhattak bennük.

A feladatsorok eredményes megoldásához fantáziára, nyelvi és vizuális kreativitásra is szükség volt, legyen szó útinapló, életrajz, utazási reklám vagy éppen fizikai vagy környezetvédelmi témáról.

A levelezős feladatsorokat követően, a legjobbakat a döntőn játékos, sportos kihívások várták. A csapatok még egyszer bebarangolták a 4 égtájat: gömbi feladatokkal körbejárták Földünket, Északon korcsolyáztak, Délen vizet hordtak a sivatagban, piramisok résein át vizsgálták a fény útját, és a gyümölcsök kémiáját vizsgálták, Keleten tangram rejtvények és árnybáb készítés várta őket, Nyugaton kastélyparkba és tükörlabirintusba látogattak.

Díjak, partnerek, támogatók

A verseny döntőjének résztvevői emléklapot és ismeretterjesztő könyveket kaptak, a helyezettek kedvezményes táborozási lehetőséget nyertek a 2015. évi Abacusan tehetségtáborokba.

Évek óta sikeresen dolgozunk együtt a tehetséggondozásban a Tikkun Olám Alapítvánnyal, a Giving Hungary Alapítvánnyal és a Fortune Magyarország Kft-vel.

A versenyek előkészítésében, lebonyolításában számos szakember, szervezet, intézmény volt partnerünk. A verseny döntőjéhez tökéletes, a 4 égtájat megidéző helyszínt, és kedves, talpraesett diáksegítőket biztosított a Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Gimnázium.

Nagy örömünkre  versenyeink megszervezését a Nemzeti Tehetség Program , az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet is támogatta az NTP-TV-14-A-0121 pályázati projekt keretében.

 sok logo

Weöres