A Sir Ranter Gofferson talányos építményei matematika vetélkedő a 2014/15. tanévben

A 2014/15. tanévben hagyományos komplex levelezős versenyeink sorát új, formabontó, komplex szemléletű matematika vetélkedővel bővítettük!

A vetélkedő feladatsorainak kidolgozásában kiváló partnerekre találtunk az Élményműhely nagy tapasztalatú, kreatív, élményszerű matematika oktatás iránt elkötelezett szakembereiben!

A vetélkedő levelezős fordulói során a csapatok egy tudós-építész család – Adalbert, Wilhelmina és Eufrozina – társaságában utazták körül a Földet, idei központi témánk, a 4 égtáj és a Fény Nemzetközi Éve kezdeményezéshez  kapcsolódóan a fény jegyében.

A Sir Ranter Gofferson talányos építményei c. vetélkedő a matematika feladatokat komplex kulturális környezetbe helyezte, célunk az volt, hogy a matematikai problémákkal, mint a valós természeti és épített környezetünk szerves alkotójával, a bennünket körülvevő világ jelenségeit leíró tudománnyal találkozzanak a résztvevő gyermekek.

A feladatok komoly kihívás elé állították a versenyzőket, mély matematikai tudást,  kreativitást, csapatmunkát, munkamegosztást igényeltek: a rejtvényes, összetett feladatok a világ 4 égtájának jellegzetes természeti jelenségeiben és építményeiben felbukkanó geometria, logika, a fraktálok, a függvények világába vezettek.

A levelezős feladatsorokat követően, a legjobbakat a döntőn fejtörő, játékos, sportos kihívások várták. A csapatok még egyszer bebarangolták a 4 égtájat: gömbi matematikai feladatokkal körbejárták Földünket, Északon korcsolyáztak és a hópelyhek szerkezetét vizsgálták, Délen a piramisok résein át vizsgálták a fény útját és a fraktálok felépítését,  Keleten tangram rejtvények és pagoda építési problémák várták őket, Nyugaton kastélyparkot kellett felmérniük, és tükörlabirintusba látogattak.

Gratulálunk valamennyi csapatnak és felkészítő tanáraiknak az eredményes versenyzéshez!

Díjak, partnerek, támogatók

A verseny döntőjének résztvevői emléklapot és ismeretterjesztő könyveket kaptak, a helyezettek kedvezményes táborozási lehetőséget nyertek a 2015. évi Abacusan tehetségtáborokba.

Évek óta sikeresen dolgozunk együtt a tehetséggondozásban a Tikkun Olám Alapítvánnyal, a Giving Hungary Alapítvánnyal és a Fortune Magyarország Kft-vel.

A verseny előkészítésében és lebonyolításában az Élményműhely volt partnerünk. A verseny döntőjéhez tökéletes, a 4 égtájat megidéző helyszínt, és kedves, talpraesett diáksegítőket biztosított a Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Gimnázium.

Nagy örömünkre  versenyünk megszervezését a Nemzeti Tehetség Program , az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatta az NTP-TV-14-A-0123 pályázati projekt keretében.

 sok logo

experience_logo_hu02                                      Weöres